Responsive Banner design
Home » , , » TÜRK GELENEKSEL EL SANATLARI

TÜRK GELENEKSEL EL SANATLARI

Cecim/Cicim/Carcım

Erzincan, Muş ve Tunceli'de yapılan renkli desen ipliklerinin kullanıldığı kilim benzeri dokuma türü.

Çarpana

Göçerlerin el tezgahlarında dokudukları, çoğunlukla giysilerde kullanılan şeritlere çarpana deniyor. Bağ olarak da kullanılan çarpana İçel ve Afyon'daki göçerler tarafından yapılıyor.



Çeşm-i bülbül

Saydam, ince cam üzerinde helezonik kıvrımlar meydana getiren renk¬li çizgilerle yapılan cam işleri. İstanbul Beykoz'dan Türkiye'ye yayılan Çeşm-i Bülbül'ün kelime anlamı 'kuş gözü'. Süt mavisi, koyu kırmızı ve zümrüt yeşili üretilen Çeşm-i Bülbüller karşımıza bardak, sürahi, gülabdan, vazo, kase ya da şişe olarak çıkıyor.

Çul/palaz

Kıl ve yünden yapılan renkli çubuklardan oluşan kilim benzeri bu dokumalar İçel ve Hatay'da yapılıyor.

Çarık/yemeni

Deriden ayağa göre kesilerek, taban ve parmak üstleri ile topuğa doğru
uçlar, kıvrılıp, deriden sırımlarla bağlanan ayakkabı. Çarığı yerinden
almak istiyorsanız, Sivas, Malatya ya da Kahramanmaraş'a kadar gitmeniz gerekecek.

Dırmaç/kolan

Dırmaç ya da Kolan adıyla bilinen, yer tezgahında dokunan dar dokumaların üretim yeri Antalya, Burdur, Muğla, Karaman, Niğde, Tokat, Karabük, Trabzon.

Ehram

Yünden dokunan, nakışlı dış giysilere verilen isim ehram. Ehramı Erzurum, Artvin, Gümüşhane, Urfa ve Bayburt'ta bulabilirsiniz.

Harik

Bitlis yöresinde kıldan örülerek taban ve üstün birbirine dikilmesi ile oluşturulan ayakkabılara harik deniyor. Harikleri, Van ve Hakkari'de bulabilirsiniz.

Zili

Renkli motiflerin içlerinin doldurularak desen oluşturulan zililer Kars'tan İzmir'e birçok ilde üretiliyor. Ağrı, Sivas ve Yozgat bunlardan birkaçı.)

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.