Responsive Banner design
Home » , , » TÜRKLERİN TURAN TAKTİĞİ

TÜRKLERİN TURAN TAKTİĞİ

TürklerinTuran Taktiği Savaş sırasında yarım ay biçimde duran Türk ordusunun merkezdeki süvari birlikleri, geri çekiliyormuş gibi hareket ederek ve ok atmaya devam ederek duşman üzerine çekerdi.
Duşman istenilen bölgeye kadar
çektiklerinde, pusudaki sag-sol birlikler diüşmana saldırır; boylece düşman çember içine alınarak yok edilirdi. Bu savaş yonteminin iki
önemli özelliği vardı : sahte geri çekilme ve pusu. Türklere tarihte çok önemli zaferler kazandiran bu savaş yontemi, "Turan taktiği ", Bozkır taktiği ", "Bozkurt taktiği " veya "kurt oyunu" gibi isimlerle anılmıştır. Örneğin tarihteki DandanakanSavaşı (1040), Malazgirt Savaşı (1071), Niğbolu Savaşi. (1369), Mohaç Meydan Muharebesi (1526), Kurtuluş Savaşındaki (1919-1922) bir çok çarpışma bu taktiklerle zaferle sonuçlanmıştır . Savaşta duşmana en şiddetli darbeyi vuranlar, okçu süvari birlikleri olurdu. Bu birliklerin suratle ok yağdirmasiyla duzenleri bozulan düşman birlikleri, sağ ve sol cephedeki birlikler tarafından çevrilerek imha edilirdi. Türk ordusunun meşhur disiplini, asker-komutan arasindaki seri emir akışının sağlanması , bu savaşlarda çok önemli bir unsur olmuştur. Merkez, sağ ve sol kollardan oluşan ordu duzeni, Türklerinmbu taktik sayesinde kendinden daha buyuk orduları dahi 1 bozguna ugratmasını mümkün kılmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.